Uw verzekering biedt dekking onder de voorwaarde dat u voldoet aan bepaalde eisen. Het niet naleven hiervan kan leiden tot uitsluiting van schadevergoedingen of vermindering van de uitkering.
In dit artikel bespreken we de preventie-eisen waaraan u moet voldoen.
De preventie-eisen
Hieronder vindt u de belangrijkste punten, specifiek voor uw brand-, inboedel-, goederen- en bedrijfsschadeverzekering. Let op dat de eigen polis nog aanvullende eisen stelt, deze nemen wij graag met u door.
1. Onderhoud en gebruik van het gebouw
Zorg voor goed onderhoud van uw gebouw en installaties. Schade door slecht onderhoud of constructiefouten wordt niet vergoed. Meld wijzigingen in gebruik, leegstand van meer dan drie maanden, of aanpassingen aan het gebouw altijd binnen twee maanden.
2. Beveiliging tegen Inbraak (VRKI)
Uw pand moet zijn beveiligd conform de VRKI (Verbeterde Risicoklasse-indeling) maatstaven, waarbij de beveiligingsmaatregelen aansluiten op het risicoprofiel van het gebouw. Dit omvat bijvoorbeeld inbraakwerende maatregelen en elektronische beveiliging. Meer informatie over VRKI vindt u hier. Zorg ervoor dat er bij inbraak sporen van braak van buitenaf aanwezig zijn voor een succesvolle schadeclaim.
3. Brandbeveiliging
Brandmeldinstallaties: Zorg ervoor dat brandmeld- en blusinstallaties goed functioneren en regelmatig worden geïnspecteerd. Installaties moeten voldoen aan de NEN 2535-normen.
Brandwerende deuren: Houd brandwerende deuren altijd gesloten en zorg dat deze vrij van obstakels zijn.
Elektrische Installaties: Deze moeten voldoen aan de eisen van een Scope 10-keuring (brandveiligheid) en, indien van toepassing, een Scope 12-keuring (zonnepanelen).
Blusmiddelen: Blusmiddelen zoals brandblussers en sprinklers moeten beschikbaar en goedgekeurd zijn volgens de NEN 4001-normen.
4. Opslag van goederen en voorraadbeheer
Waterschadepreventie: Goederen moeten minimaal 15 cm boven de vloer geplaatst worden om waterschade te voorkomen.
Brandbare materialen: Sla brandbare stoffen altijd op in afgesloten en daarvoor bestemde ruimtes, weg van warmtebronnen en in overeenstemming met de NEN 3140 en PGS 15 (richtlijnen voor opslag van gevaarlijke stoffen).
Voorraadbeheer: Houd een nauwkeurige registratie bij van alle voorraden en goederen, en zorg dat deze veilig en volgens de regels zijn opgeslagen om verliezen of onjuistheden te minimaliseren.
5. Bedrijfsschade preventie
Continuïteitsplannen: Zorg voor een bedrijfscontinuïteitsplan, inclusief noodplannen voor stroomuitval, brand en waterschade. Dit kan helpen om de bedrijfsschade na een incident te beperken.
Back-up en Reconstructie: Zorg voor back-ups van administratieve en financiële gegevens, en een plan voor de reconstructie van data in geval van verlies.
Verzekerde sommen up-to-date houden: Herzie regelmatig uw bedrijfswaarde en brutowinst om onderverzekering te voorkomen. Wij adviseren altijd om uw waardes te laten taxeren.
6. Meld risicowijzigingen
Informeer ons direct over belangrijke wijzigingen, zoals verbouwingen, uitbreiding van bedrijfsactiviteiten, of langdurige leegstand. Als dit niet wordt gemeld, kan de dekking vervallen of worden aangepast.
Ons advies
Om risico's zoveel mogelijk te beperken, adviseren wij altijd uw pand te onderhouden en te beveiligen (tegen brand en inbraak) alsof u niet verzekerd bent. Dit zorgt ervoor dat u proactief met risico’s omgaat en uw eigendommen optimaal beschermt.
Uw verantwoordelijkheid
Het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat u aan deze eisen voldoet. Als u dit niet doet, kan dit gevolgen hebben voor uw dekking. Heeft u vragen over deze eisen of twijfelt u of u voldoet aan de voorwaarden? Neem dan contact met ons op.
Vragen?
Wilt u hierover meer weten? Neem dan gerust contact op met Rob Verkaik. Hij staat u graag te woord. Rob is telefonisch bereikbaar op 06-48683015 of stuur een e-mail naar rverkaik@simtra.nl.